Dikey Gecis
Whatsapp İletişim Hattı
İletişim Formu

​​​​​​​​​​​​​​​​​Dikey Geçiş

2024 DGS Yerleştirme kayıtları 02-07 Ekim 2024 tarihleri arası​nda E - Devlet üzerinden gerçekleştirilecektir.

Altınbaş Üniversitesi Mahmutbey Yerleşkesinde kayıtlar 02-09 Ekim 2024 tarihine kadar devam edecektir.

 

Kayıtta Gerekli Evraklar ​

  • E- Devlet üzerinden alınan Ön Lisans mezuniyet belgesi ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi
  • Transkript
  • Ders içerikleri

    *Yalnız erkek adayların askerlik durum belgesini kayıt esnasında getirmeleri gerekmektedir.​

    

     ​Detaylı bilgi için tıklayınız.​

DGS Tablo-eylul-2024.jpg

​Dikey Geçiş Sınavı ile 2 yıllık önlisans eğitiminizi 4 yıla tamamlayarak lisans veya yüksekokul diplomasına sahip olabilirsiniz. İndirimli dikey geçiş hakkında bilgi almak için Whatsapp hattımızdan ulaşabilirsiniz.


GENEL ŞARTLAR
 
Kimler başvurabilir?

• Meslek yüksekokulu ve açık öğretim ön lisans mezunları
• Staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getiren son sınıf öğrencileri

Hangi programlara başvurulabilir?

Aday, kendi alanının devamı olan bir programa ya da farklı bir alandaki programa devam edebilir. Hangi lisans programlarının DGS ile öğrenci alımına açılacağını veya açılacak lisans programlarına meslek yüksekokulları ve açık öğretimin hangi programlarını bitirenlerin başvurabileceğini ise Yükseköğretim Kurulu belirler.

Dikey geçiş hakkında bilmeniz gerekenler

DGS Kılavuzu: Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) her yıl, hangi lisans programlarına dikey geçiş ile başvurulabileceğini, bu programların koşullarını ve bu programlara alınacak öğrenci sayılarını gösteren bir kılavuz hazırlar. Adaylar bu kılavuzu takip ederek gerekli bilgileri edinebilir.

Sınav: Belirlenen koşulları sağlayan, başvuruları kabul edilen ve örgün öğretime devam etmek isteyen adaylar, Dikey Geçiş Sınavı’na alınır. Sınav, sözel ve sayısal bölümlerden oluşan bir yetenek sınavıdır. Hem sınavdan alınan puan hem de öğrencilerin genel not ortalamaları, dikey geçiş ile yerleştirilmelerinde dikkate alınır.

Doğrudan Kayıt: Meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olanlar, kendi alanlarının devamı olan ve kontenjan sınırlaması olmayan açık öğretim lisans programlarına devam etmek isterlerse sınava girmeden, doğrudan kayıt hakkı elde eder.

Ders Tamamlama: Lisans öğrenimine başlama hakkı elde eden öğrenciler, ön lisans eğitimi sırasında almış oldukları derslerin eş değeri olan derslerden muaf olur. Ayrıca, öğrencinin kredileri dikkate alınarak lisans programında almaları gereken dersler belirlenir. Bu ders tamamlama ve hazırlık dönemi genellikle iki yarıyıl sürer. Yani öğrenci, bir yıl süreyle lisans programına hazırlanma eğitimi alır ve sonraki iki yılda lisans eğitimine devam eder.

Hazırlık Sınıfı: Yabancı dille öğretim yapılan ve zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı bulunan programlarda öğrencilerin lisans programına başlayabilmeleri için üniversitenin yapacağı yabancı dil muafiyet sınavını geçmeleri veya yabancı dil hazırlık sınıfına devam ederek başarılı olmaları gerekir.​

​​​​​​​​